Solicitant: Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România
Partener 1: Universitatea de Vest din Timișoara
Partener 2: Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeș
Partener 3: SC CMP Center SRL
Newsletter nr. 2
Septembrie 2014
Practica te face maestru!
Proiectul nostru – Măsuri integrate de inserție pe piața muncii pentru viitorii absolvenți de învățământ preuniversitar și superior din Regiunea de Vest, își propune să contribuie activ la creșterea oportunităților de inserție pe piața muncii pentru tineri (studenți și elevi). În vederea realizării acestui obiectiv, oferta de activități a proiectului cuprinde:
- consiliere în carieră
- formare competențe cheie
- stagii de pregătire practică
- firmă de exercițiu/intreprindere simulată
- mediere pe piața muncii
Activitățile se concentrează pe creșterea relevanței rezultatelor învățării dobândite în perioada stagiilor de practică și pe dezvoltarea abilităților transferabile pe piața muncii în cadrul sesiunilor de instruire. Un rol cheie în procesul de asistare îl joacă sesiunile de consiliere și orientare profesională, menite să direcționeze tinerii implicați în proiect către cele mai adecvate trasee de dezvoltare profesională.
Efectele pe termen mediu și lung vizează dezvoltarea și implementarea unor tehnici și instrumente distincte de lucru cu persoanele aflate în situația de tranziție de la școală la viața activă. Impactul socio-economic vizat de proiect este creșterea numărului de persoane angajate.
Întrucât proiectul se desfășoară în parteneriat între 4 entități juridice distincte, pe lângă componenta de colaborare și comunicare, esențială este și experiența fiecăruia în domeniul formării și asistării tinerilor.
Parteneriatul- cheia succesului!
”Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul.”
Henry David Thoreau
Cele patru entități care constituie parteneriatul din cadrul acestui proiect sunt: Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România, Universitatea de Vest din Timișoara, Liceul Tehnologic “Dacia” Caransebeș și CMP CENTER D&V SRL.
- Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România este o organizație
nonguvernamentală, care are în componență 77 de asociații locale și 2450 de membri. Organizația a fost înființată în anul 1995, principalele proiecte și programe derulate de acesta axându-se pe dezvoltare comunitară, asistență tehnică pentru organizațiile nonguvernamentale, formare profesională, educație non-formală, democrație participativă, cetățenie activă, tineret, economie socială. Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România a înființat două Centre de Formare Profesională, care oferă posibilitatea de calificare și perfecționare în domeniul hotelier, al pensiunilor turistice și agro-turistice; un proces de învățare axat pe exersarea deprinderilor practice într-un complex modern, complet dotat și utilat.
În perioada 2004 – 2013, un număr de 1689 de persoane au beneficiat de cursuri și stagii de practică. Organizația deține proiecte economice prin care asigură autofinanțarea activităților. O parte din veniturile obținute în activitățile economice sunt investite în programe de formare profesională, proiecte sociale și campanii pentru protecția mediului.
- Universitatea de Vest din Timișoara reprezintă o instituție de învățământ
superior cu o bogată experiență în oferirea programelor de formare a resurselor umane și de cercetare științifică, aceste programe fiind recunoscute la nivel național, dar și internațional. Universitatea de Vest din Timișoara oferă posibilitatea participării la formarea resurselor umane în 11 domenii, iar la nivelul fiecărui domeniu existând mai multe specializari. Experiența partenerului în domeniul proiectului este relevantă, deoarece este o instituție de învățământ superior care are ca obiect de activitate formarea inițială a resurselor umane. În prezent, activitatea este focalizată pe îmbunătățirea proceselor de formare și cercetare, toate activitățile sale focalizându-se pe realizarea acestui obiectiv. Un alt obiectiv îl reprezintă orientarea spre necesitățile mediului economico-social, spre cerințele reale ale partenerilor sociali, entități economice, instituții publice și organisme ale societății civile. Relevanța partenerului în ceea ce privește domeniul proiectului reiese și din implementarea de proiecte cu caracter național în dezvoltarea sistemului educațional propriu.
- Liceul Tehnologic “Dacia” reprezintă o instituție de învățământ
preuniversitar, cu profil tehnic. Partenerul asigură pregătirea elevilor în următoarele profiluri și meserii: fabricarea produselor din lemn; silvicultură; protecția mediului; mecanică; construcții; instalații și lucrări publice. În prezent, activitatea partenerului este focalizată pe dezvoltarea cunoștințelor teoretice și practice ale elevilor, acestea fiind obiectivele sale principale. Un alt obiectiv îl reprezintă asigurarea corelării aspirațiilor elevilor cu oferta educațională și cu cererea pieței muncii, prin implicarea mai multor actori în atingerea acestui obiectiv.
Liceul Tehnologic “Dacia” furnizează servicii de formare teoretică și practică pentru elevi, stagii de pregătire practică în ateliere proprii sau prin parteneriate cu agenți economici, consiliere pentru aspiranții la calitatea de student.
- CMP CENTER D&V SRL este o societate de consultanță care are ca obiectiv
transferul de competențe și know – how dobândit de o echipă de profesioniști în domeniul social și educațional. Partenerul oferă suport intreprinderilor, organizațiilor nonguvernamentale și instituțiilor publice în implementarea propriilor strategii de dezvoltare prin: consultanță pentru dezvoltarea organizațională și a resurselor umane; consultanță în aplicarea principiilor de sustenabilitate; consultanță pentru accesarea și implementarea proiectelor finanțate din Fonduri Structurale.
CMP CENTER D&V SRL este implicat în proiecte care vizează formarea profesională a persoanelor fără un loc de muncă, a șomerilor și în activități de educație nonformală în rândul tinerilor. Echipa de experți a partenerului are experiență în domeniul educațional, social, educație nonformală, cercetare și analiză a fenomenelor socio-economice, precum și consultanță pentru dezvoltarea organizațională și a resurselor umane. Acțiunile partenerului CMP CENTER D&V SRL promovează educația continuă a individului și vizează creșterea competitivității tinerilor din România pe piața muncii.
Cine vreau să devin?
”Dacă nu știi în ce port vrei să ajungi, nici un vânt nu iți este prielnic!” (Seneca)
Ca orice altă călătorie de viață, și traseul profesional poate începe cu două întrebări fundamentale Unde vreau să ajung? și Cine vreau să devin pe parcursul acestui drum?
E un demers interogativ care ne ajută să clarificăm destinațiile și tipul de vehicul cu care vrem să călătorim, cu alte cuvinte ne structurează scopul și dimensiunile valorice care ne vor ghida inițiativele și acțiunile.
Se întâmplă uneori ca, prinși în tumultul diferitelor evenimente, oportunități și presiuni sociale cotidiene, să încetăm să ne mai punem întrebări și să ne mulțumim cu răspunsurile confortabile și lipsite de provocări. Riscul în această situație este să ne privăm de bucuria și entuziasmul inerente unei alegeri profesionale potrivite cu valorile, interesele, preocupările, competențele și aptitudinile personale.
Să ne punem întrebări despre noi înșine, despre ceea ce ne dorim și ce suntem dispuși să facem pentru a ajunge acolo unde ne dorim nu este întotdeauna o experiența ușoară. În aceste condiții, prezența unui specialist pregătit să încurajeze, să asiste și să sprijine demersul de autoanaliză necesar identificării traseului profesional dorit, este mai mult decât oportună.
Consilierul de orientare profesională, prin intermediul instrumentelor, metodelor și tehnicilor specifice (fișe de lucru, platforme de testare, jocuri de rol, interviu motivațional, studii de caz etc.), aduce în spațiul întâlnirii de autocunoaștere și dezvoltare, ingredientele necesare pentru ca experiența autointerogației să fie una productivă și revelatoare.
În cadrul proiectului ,,Măsuri integrate de inserție pe piața muncii pentru viitorii absolvenți de învățământ preuniversitar și superior din Regiunea de Vest”, consilierea în carieră reprezintă o componentă cheie a procesului de asistare destinat tinerilor, elevi și studenți, menită să ofere cadrul contextual necesar pentru ca întrebările legate de alegerile profesionale să-și găsească cele mai autentice răspunsuri.
Ileana Truică
Consilier orientare profesională
Din numărul următor:
- Importanța competențelor cheie în dezvoltarea unei cariere de succes
- Tutorii – facilitatori ai dezvoltării profesionale
Titlul programului: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea resurselor Umane 2007-2013Titlul proiectului: Măsuri integrate de inserție pe piața muncii pentru viitorii absolvenți de învățământ preuniversitar și superior din Regiunea de VestEditorul materialului: Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România
Data publicării: Septembrie 2014
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României |
Open/Download PDF file: Newsletter Nr.2_Sept 2014